Dagboek van een psychotherapeut

Bob Vansant

Standaard Uitgeverij. Antwerpen, 2005, 214 blz.

 

Dit boek kwam tot stand tijdens een verblijf in Molyvos en wil een signaal zijn naar het 'gewone'.
Het is een weergave van zijn eigen verhaal van therapeut en mens, met gevoelens van onmacht, verdriet, woede, in een voortdurende strijd om mensen te helpen.

In dit boek beschrijft hij op een ontroerende manier hoe de atmosfeer hier zich van hem heeft meester gemaakt. Zodoende werd dit de place to be om er kuur- en herstelweken te organiseren. Vijf jaar geleden begon het allemaal. Een droom werd werkelijkheid: met groepen naar Lesbos vertrekken om er in kameraadschap, samen-leven en solidariteit terug ZIN te geven aan het leven.

Je voelt hoe hier de rust, stilte, uitzicht op de baai, de warmte en gemoedelijkheid hun impact hebben op Bob, die hier reeds 25 jaar komt. Gewoon ZALIG: de zee van tijd, ruimte en creativiteit! In Lesbos noemt men het 'saga, saga'. Hier leer je terug ONT-MOETEN.

Hij brengt je in vervoering door de belevenissen met de vissers, de gewone mensen van het dorp, de buurtwinkeltjes, de lachende gezichten, het heerlijk tafelen 's avonds buitenshuis, het rondtoeren op de scooter.

Beroepshalve licht hij een tip van de sluier over de deskundigheid en maturiteit van een therapeut.

Naast het schrijven heeft Bob nog opdrachten via radio, pers, media, tijdschriften... Maar ook hier is er angst en wordt hij vaak persoonlijk aangevallen door journalisten, professoren en anderen.

Even laat hij ook proeven van de privé-sfeer: hij heeft het over een 'praatcultuur' thuis.

Tenslotte is er de essentie in dit leven: op een creatieve manier vorm geven aan ons leven, naar de Client Centered Therapy van Carl Rogers.

De opdracht van ons allemaal is therapeutisch voor elkaar worden. Wat we nodig hebben is troost, stabiele ouders die de volgende generatie voldoende vertrouwen kunnen geven.

Ik geef u een goeie raad: vlei je neer in een tuinstoel, laat de zon je huid verwennen, neem er een lekker drankje bij en geniet met volle teugen van dit boek. Het is zeker de moeite waard!

Mieke Houthaeve